Anna vid Kvarnen

Min hemstad

Publicerad 2015-03-25 14:25:50 i Allmänt,

Idag har jag varit uppe vid Långbergets topp och tagit lite kort. Det var blåsigt och väldigt kallt, men solen sken och himlen var blå. 
 
 
På vägen upp, så går man förbi den den här stenen, rest till minne av Magnus Lund
"Fredrik Magnus Lund, född 10 oktober 1810 i Lilla Malma, Södermanlands län, död1902 i Mösseberg, Falköping var en svensk järnkramhandlare och riksdagspolitiker. 
Magnus Lund på Långberget i Strängnäs då han donerade 120 000 kr till att "försköna Strängnäs stad" som användes för att anlägga skogsparken på Långberget"
 
 
 
 
 
Man får en bra utsikt över Strängnäs när man står här uppe och kollar ut över staden. 
Stadsrättigheter har Strängnäs innehaft sedan år 1336 (det år de första kända stadsrättigheterna för Strängnäs är nämnda)
 
 
Strängnäs väderkvarn ligger på Kvarnkullen i centrala Strängnäs. Kvarnen uppfördes 1855, och är av holländartyp. Den ägs sedan 1918 av Strängnäs Kommun.
 
 
 

På Nabbkullen i Strängnäs finns en rosa byggnad kallad "Ekotemplet".

År 1819 uppförde handelsmannen Nils Rydberg ett lusthus i form av ett litet grekiskt tempel till sin egen och Strängnäsbornas förnöjelse. Då kallade han templet för Niklasborg. Byggnaden användes sedan, under mitten av 1800-talet och en bit in på 1900-talet, som så kallad punschveranda.

 Hösten 1988 brann templet ned till grunden men kunde ersättas med en till det yttre trogen kopia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela